Digitální vzdělávání v EU

ALL DIGITAL Summit se konal na konci září a setkaly se na něm (většinou neziskové) organizace, které ve svých zemích pracují na digitální transformaci. Absolvoval jsem 3 dny akcí a seminářů a přináším souhrn toho nejdůležitějšího z oblasti vzdělávání. Zde vám přináším souhrn informací.

TOP 3 postřehy

Rok 2023 = Rok dovedností

EU vyhlásila Rok 2023 rokem dovedností. Co to znamená? Začne vlna akcí zaměřených na rozvoj dovedností. Budou podporované prezenční i on-line, synchronní i asynchronní akce zaměřené na rozvoj digitálních dovedností nebo jakýchkoli dovedností v digitálním prostoru.

Některé projekty už existují

Všude po Evropě už existují projekty, které pomocí digitalizace řeší nějaké konkrétní potřeby. Tady jsou některé z nich:

  • AMeLiE – rozvíjí mediální gramotnost u dětí pomocí gamifikace. Především se zaměřuje na prevenci hejtování a obranu před ním.
  • RAYUELA – rozvíjí povědomí o kyberkriminalitě a snaží se pomocí prevence snižovat její dopady na děti.
  • European Digital Education Hub – platforma pro podporu digitalizace v jednotlivých zemích a propojování jednotlivých iniciativ. Chystá se i cross-sektorová spolupráce nebo hackathony.

Chybí platformy v ČR – velká decentralizace

V ČR jsou sice ojedinělé aktivity, které se digitalizací zabývají, ale ve veřejné sféře nebo školství je jich zatím pomálu. A nutno říct, že velmi chybí jedna platforma, kterou by mohly využívat kraje nebo školy a na kterou by bylo možné zavěsit asynchronní typy vzdělávání (například videa, podcasty, rozhovory nebo e-learningy).

Veškeré věci, které se ve veřejném sektoru objevují, jsou spíš zaměřené na osobní podporu (prezenčně nebo on-line) státních zaměstnanců v digitalizaci.

A co si budeme povídat, když zůstane jenom u toho, tak nám to asi potrvá dost dlouho 😎

Další příspěvky

Novinky do vaší schránky

Co kdybyste měli vždy přehled o tom nejnovějším a nejlepším ze světa e-learningu? 
Nechte nám svůj e-mail a my se o to postaráme.